Odwieczne pytanie – z czym pić odżywkę białkową?

Odwieczne pytanie – z czym pić odżywkę białkową?

Odwieczne pytanie – z czym pić odżywkę białkową? To pytanie zadaje wiele osób, które rozpoczynają swoją przygodę z odżywką białkową. Picie białka to bardzo wygodny i smaczny sposób na uzupełnienia białka w diecie. Dość często ludzie sięgają po tego typu shake jeżeli mają ochotę na coś słodkiego, ponieważ są one bardzo słodkie a producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych smaków. Jest wiele kontrowersji jeżeli chodzi o to z czym mieszać białko. Najczęściej słyszy się że powinna być to woda. Argumenty które za tym przemawiają to to że odżywka białkowa wymieszana z mlekiem o wiele gorzej się przyswoi ponieważ posiada laktozę. Że przez laktozę czyli cukry nie będziemy mogli stracić na wadzę a przecież po to bierzemy odżywkę białkową. Że dość często po odżywce wymieszanej z mlekiem pojawiają się problemy gastryczne czyli gazy, wzdęcia, biegunka, ból brzucha. Dzieje się tak dlatego że duża część populacji nie toleruje laktozy w dużych dawka. Odżywka sama w sobie posiada laktozę i jak wymieszamy ją z mlekiem to dawka tego sacharydu staje się bardzo duża. Kolejnym argumentem jest to że mleko jest silnym alergenem który powoduje bardzo dużo uciążliwych objawów.

Jednak są też powody które przemawiają za tym by mieszać białko z mlekiem. Jest to fakt ze mleko posiada wysoką wartość odżywczą. Jest bardzo bogate w wysokiej jakości białko, wapń, cynk, witaminy z grupy B, witaminę D oraz składnik który pomaga w nie wchłanianiu się nowych komórek tłuszczowych czyli CLA. No i głównym argumentem przemawiającym za mlekiem są jego walory smakowe. Odżywka białkowa rozpuszczona w mleko jest o wiele smaczniejsza niż ta rozpuszczona w wodzie. Może się to wydać mało ważnym powodem ale dużo ludzi zwraca na to uwagę.

Jak poprawnie przygotować odżywkę białkową?

Przygotowanie shake z odżywką białkową jest bardzo proste. Jednak warto do zrobienia shake zakupić sobie shaker. Jest pojemnik z podziałką który w środku ma sitko, sprężynę lub metalową kulkę. Te rzeczy są w środku po to by w trakcie mieszania (wstrząsania) nie zrobiły nam się grudki, by uzyskać jednolitą konsystencje. Wsypujemy porcję białka to jest około 30g, zalewamy wodą lub mlekiem około 200ml, wstrząsnąć kilka razy i gotowe. Innym sposobem jest po prostu wymieszanie odżywki w blenderze. Tutaj już nic nie musimy robić wystarczy wsypać porcje odżywki białkowej i zalać wodą lub mlekiem. Do tego możemy oczywiście dodać inne rzeczy takie jak owoce lub jakieś aromaty smakowe lub kakao lub jeśli chcemy podbić naszą kaloryczność to masło orzechowe.

Czy źle przygotowany shake może zaszkodzić?

Myślę że ciężko jest źle przygotować shake białkowe. Jednak zdarza się że niektóre osoby źle reagują na któryś składnik zawarty w białku. Zazwyczaj jest to laktoza tak jak pisałam na początku tego artykułu. Innym składnikiem mogą być słodziku użyte w danej odżywce białkowej a niekiedy po prostu białko jest słabej jakości i dlatego ktoś może odczuwać dyskomfort. Kolejną ważna rzeczą jest to by shake białkowego spożyć od razu po przygotowaniu. Jeżeli pozostawimy go w temperaturze pokojowej to z pewnością nie będzie on już tak dobrze smakował a po drugie nie wykluczone że pojawią się problemy żołądkowe.

Obróbka termiczna odżywki białkowej.

Wiele osób dodaje odżywkę białkową do masy naleśnikowej i smaż na patelni. Ale czy jest to bezpieczne i czy odżywka białkowa nie traci wtedy swoich walorów? Jest to temat który już był poruszany przez wiele osób. Ogólnie wygląda to tak że faktycznie białko ulega denaturacji czyli pękają wiązania wodorowe między cząsteczkami przy długotrwałej obróbce w temperaturze powyżej 40 stopni. Zatem białko wysokiej jakości jak izolat czy hydrolizat nie warto używać w ten sposób bo po prostu szkoda wydanych pieniędzy. Jeżeli jednak bardzo chcemy dodać ulubiony smak do pancakeów lub fit ciasta to możemy użyć białka tańszego. Jeżeli chodzi o poddanie odżywki białkowej niskimi temperaturami to nic się z nią nie dzieje więc na spokojnie można robić z nich lody np. o smaku snickersa 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.